Sınav Kaygısı ile Baş Etmek; ANNE-BABALAR DİKKAT! Herkes, her öğrenci başarılı olmak, girdiği sınavlardan başarılı sonuçlar almak ister. Sizin çocuğunuz da her öğrenci gibi başarılı olmayı istiyordur. Ama sınavlarda başarısız olma ihtimalinin de olabileceğini unutmayın. Çocuğunuzun yaşadığı sınav kaygısının altında ‘başarısız olacağım/olursam/olurum’ düşüncesinin yattığını göz ardı etmeyin.
Çocuğunuzun başarı ya da başarısızlığını, kendi başarı ya da başarısızlığınız olarak algılayıp beklentinizi yüksek tutarak, çocuğunuza ders çalışması konusunda yaptığınız baskılar, sınavı kazanamayınca ne olacağı konusunda verdiğiniz olumsuz örnekler, çocuğunuzun kaygı yaşamasına / kaygısının artmasına ve başarısız olmasına neden olabilir.
Kendi kaygılarınızı çocuğunuza aktarmayın!
Herkesin öğrenme şekli, hızı, süreci farklılık gösterir. Bu yüzden çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslayıp, örneklendirme yapmayın. Sıkça ders çalışma konusunda uyarı ya da eleştiride bulunmanız, başarısızlığında olabilecek olumsuzlukları ve sonuçları dillendirmeniz, istek ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyecektir.
Dinlenme ve eğlenme hakkının olması başarıyı hedefleyen öğrenci için motive edici olacaktır. Dinlenmesine ve iyi vakit geçirmesine fırsat verin. Hoşgörülü yaklaşın.
Gireceği bu sınav çocuğunuzun hayatındaki ne ilk ne de son sınav olacak. Yaşamın her anı ayrı bir sınav. Başarılı olmasının önce kendisini ve tabiî ki sizi de çok sevindirip mutlu edeceğini söyleyin. Ama sizin için önemli olan çocuğunuz ve onun mutluluğuysa, sonuç ne olursa olsun onu sevdiğinizi, ona güvendiğinizi ve onunla gurur duyduğunuzu vurgulayın.
Sınavdan önce çocuklarınızın daha iyi bir psikolojiyle sınava girebilmeleri, sınav kaygısını kontrol edip baş edebilmeleri için mutlaka profesyonel danışmanlık alınız. Tüm anne-babalara ve tabii ki öğrencilere sınavlarında başarılar dilerim. Halil Şenelmiş
|
1659 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |